Na VSGT Maribor gostili Estonki

Mednarodno sodelovanje in povezovanje med višjimi strokovnimi šolami je že ustaljena praksa, kjer sta izmenjava izkušenj in dobrih praks ključnega pomena za strokovno rast in razvoj višjih strokovnih šol. Tako so na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT Maribor) septembra gostili predavateljici iz partnerske šole Tallinn School of Service iz Estonije.

Maria Stulova in Irina Horošihh sta predavateljici kuharstva in zaradi boljšega prilagajanja industriji na šolo redno vabijo priznane chefe, ki sodelujejo pri praktičnem pouku dijakov in jim tako predajajo svoje znanje in izkušnje. V okviru obiska sta za zaposlene pripravili degustacijo tradicionalnih estonskih jedi, ki so s svojimi okusi in kombinacijami prijetno presenetile in navdušile. Med drugim sta pripravili Mulgikapsad, ki je zelo podobna jed slovenskemu segedin golažu. Vsebuje kislo zeljo, ječmen in koščke svinjine. Pomemben del estonske kulture je tudi rženi kruh in tradicionalni recepti za vsebujejo jagodičje, rozine in semena. Ena najstarejših estonskih sladic je zagotovo marcipan, ki so ga zaradi učinkovitosti in kakovosti prvotno uporabljali v medicinske namene. Najbolj zanimiva in presenetljiva kombinacija pa je bila sladek liker Vana Tallin, ki ga ponudijo s kefirjem.